Letten op je zorgverzekering als je wilt afvallen

Als je last hebt van veel overgewicht kan het nuttig zijn om je ziektekostenverzekering die je op dit moment hebt, te vergelijken met andere ziektekostenverzekeringen in verband met de vergoedingen die worden gegeven voor het afvallen. Er zijn vele manieren om snel gewicht te verliezen, maar niet al deze manieren zullen door je verzekering worden vergoed. Het is verstandig om met een arts of voedingsdeskundige te bekijken welke manier van afvallen het meest geschikt voor jou zal zijn.

Een succes verzekerd voedingsadvies

verzekerd voedingsadvies

Een veel gebruikte manier om snel en verantwoord af te vallen is door middel van shakes. Bij een afvalprogramma door middel van shakes worden de shakes meestal gebruikt als maaltijdvervanger. In plaats van een ontbijt, een lunch of het avondeten neem je dan een shake. Hoeveel maaltijden je zult vervangen door een shake is afhankelijk van het gewicht dat je wilt verliezen.

Bij sommige programma’s moet je één of twee maaltijden vervangen, bij andere programma’s zijn dit er drie. Tussendoortjes moet je zo veel mogelijk vermijden, maar als je wilt snacken doe dit dan verstandig. Shakes bevatten doorgaans veel minder energie dan een gewone maaltijden. Hierdoor vermindert de totale energie-inname over de dag en verlies je gewicht.

Kies de juiste verzekeraar tijdens afvallen

Hoeveel gewicht je zult verliezen is afhankelijk van de hoeveelheid shakes op een dag én wat daarnaast nog gegeten wordt. Wat je vaak zult horen is dat eiwitrijke shakes helpen om de spieren op te bouwen en dat er geen spiermassa verloren zal gaan tijdens het afvallen. Je ziektekostenverzekering vergelijken kan dus zeker de moeite waard zijn als je medisch gezien moet afvallen omdat je gewicht een gevaar voor je gezondheid vormt.

Het zal per verzekeraar verschillen welke behandelingen je vergoed krijgt en hoe je deze eventueel kunt declareren. Shakes die worden voorgeschreven op basis van een medische indicatie worden niet zomaar door iedere zorgverzekering vergoedt en mogelijk moet je een aanvullende verzekering hebben om hiervoor in aanmerking te komen. Zoek dit goed uit want dit is per zorgverzekering verschillend. Vergelijk de verzekeringen goed en lees je polis door om later niet voor onaangename verrassingen te komen staan.

verzekeraar afvallen

Er bestaat een groot verschil tussen een dieetadvies en een voedingsadvies. Zeker voor de verzekering kan dit een heleboel uitmaken. Een dieetadvies is het advies dat je krijgt op medische indicatie, na een doorverwijzing van een arts of specialist, omdat je gezondheid ernstig in gevaar is. Je kunt hierbij denken aan een groot overgewicht waarbij je een verhoogde kans hebt op diabetes en hart- en vaatziektes. Afhankelijk van je verzekering heb je hiervoor een verwijsbrief nodig.

Een voedingsadvies is een advies omtrent gezonde voeding zonder dat er sprake is van een medische indicatie. Hier is geen verwijsbrief voor nodig. Je kunt denken aan een consult bij een diëtiste of bij iemand die je begeleidt bij het afvallen. Enkele zorgverzekeringen vergoeden dit via de aanvullende verzekering, maar of dit bij jou ook het geval is zul je moeten nakijken in je polis. Nogmaals: je basisverzekering vergelijken kan dus geen kwaad.