Afslank tips voor een vitaler leven

Onze gezondheid is ons belangrijkste bezit. Vaak kom je daar pas achter op het moment dat je ergens last van krijgt. In dit artikel 4 tips specifiek gericht op het reduceren van overgewicht.

Bewustwording

Bewustwording is vaak de basis voor succesvol afvallen. Veel afslankpogingen leiden uiteindelijk niet tot de gewenste resultaten. De oorzaak hiervan ligt vaak in het feit dat gedragsverandering erg moeilijk is. mensen zijn zich vaak niet voldoende bewust van hun eigen gedrag en wat voor consequenties dit heeft. Zo ook met eten. We worden te dik, krijgen er last van en vallen wat af. Zijn we afgevallen dan ervaren we geen problemen meer en vervalt de noodzaak om gezond te eten. Start dus met bewustwording van je eigen eetgewoonten. Dit kan heel simpel door eens een paar dagen te registreren wat je zoal op een dag eet.

Kies eigen strategie

tips voor een gezonder levenBlind beginnen met afvallen is gedoemd te mislukken. Vaak werken diëten en afslankproducten wel in het begin maar naar verloop van tijd zul je toch echt op eigen kracht verder moeten. Een gezonder leven start bij een strategie die vanuit de huidige situatie richting een gewenste situatie gaat. Eet je bijvoorbeeld relatief veel junkfood dan is het doel om het aandeel van junkfood in jou voeding te verminderen. Een strategie kan zijn om gebruik te maken van een dieet. Waar je dan over na zult moeten denken is wat de strategie is zodra je stopt met het dieet. Hoe waarborg je dat je niet terug valt in oude gewoonten? Verder kun je afvragen of hulp noodzakelijk is bij het afvallen. Een diëtiste, voedingsdeskundige en personal coach zou prima behulpzaam kunnen zijn, maar past dit ook bij jou? Of ben je iemand die graag op eigen kracht problemen wil oplossen.

Trap op tijd op de rem

Om te voorkomen dat je van het plan af stapt is het belangrijk om continu een vinger aan de pols te houden. Bij het afvallen kan dit redelijk simpel zijn. Ga bijvoorbeeld elke week op de weegschaal staan en je merkt snel genoeg of het de verkeerde kant op gaat. Grijp dan onmiddellijk in en bedenk dat alles wat je aankomt er ook weer af moet en dat dit moeilijker gaat dan kilo’s aankomen.

Wees ook eerlijk tegen jezelf. Merk je dat afvallen zonder hulp toch heel moeilijk af gaat, schroom dan niet om hulp van buiten in te schakelen.

Vertel het aan mensen

Wees open naar mensen die je vertrouwt. Stel ze op de hoogte van waar je mee bezig bent. Grote voordeel is dat mensen die om je geven bereid zullen zijn om jou te helpen bij het afvallen. Het creëert een vorm van sociale controle waardoor vluchten moeilijker wordt. Uiteraard heb je altijd zelf de keuze om iets wel of niet te doen.

Naast afvallen zijn er nog wel veel meer gebieden waaraan je zou kunnen werken om een gezonder leven te realiseren. Zo lees je hier meer tips voor een gezonder leven.