Heb ik een gezond gewicht?

Heb ik een gezond gewicht? Dit is een vraag die velen van ons bezighoudt. Door heel kritisch naar jezelf te kijken kun je eigenlijk al direct een antwoord op deze vraag geven. Een belangrijkere vraag is misschien wel, voel ik me prettig bij mijn gewicht? Jezelf goed en lekker voelen is tenslotte belangrijker dan een getal op de weegschaal. Sinds 21 juni is het officieel zomer geworden in Nederland, dat betekent dat we vaker in badmode zullen verschijnen en korte kleren zullen aantrekken. Ook daarom willen we er graag tip top uitzien, dat betekent letten op je voeding en veel sporten.

BMI berekenen

gezond gewichtEen van de meest gebruikte methodes om te controleren of je een gezond gewicht hebt, is het bereken van je BMI (Body Mass Index). De BMI berekent in hoeverre je lichaamsgewicht past bij je lengte. Je BMI resultaat weergeeft een globale schatting in hoeverre je een gezond gewicht hebt, de BMI calculator kan namelijk geen rekening houden met uw vetpercentage. De BMI calculator kan een globale schatting geven voor personen tussen de 2 en 70 jaar en is gericht op een gemiddeld lichaamsbouw. Dat betekent dat de BMI calculator bij bepaalde etnische bevolkingsgroepen geen betrouwbaar resultaat kan weergeven. Denk aan bepaalde etnische bevolkingsgroepen die van zichzelf een smalle bouw hebben, zoals veel Aziaten dat hebben.

 Vetpercentage berekenen

Zoals gezegd kan de BMI calculator geen vetpercentage berekenen, daarom heb je geen reeel beeld of je gewicht gezond is. De BMI calculator kan namelijk aangeven dat je een ‘gezond gewicht’ hebt, terwijl je in de werkelijkheid een veel te hoog vetpercentage hebt. Of je bent te licht, dat kan natuurlijk ook. Een goed voorbeeld hierbij is het lichaam van een bodybuilder. Een BMI calculator zal altijd aangeven dat de bodybuilder veel te zwaar is en gezondheidsrisico’s oploopt. Terwijl de bodybuilder in de werkelijkheid een zeer laag verpercentage heeft en zijn lichaam één en al uit spieren bestaat. Dit geeft dus duidelijk aan dat de BMI calculator op zich zelf niet betrouwbaar is, maar het geeft wel een globale indicatie over je gewicht.

Hoe vetpercentage berekenen?

Om uw vetpercentage nauwkeurig te berekenen is speciaal apparatuur en enige deskundigheid vereist. De meest gebruikte methode om het vetpercentage te berekenen is door middel van een huidplooimeting. Een ander veel gebruikte methode om uw vetpercentage nauwkeurig te bereken is door middel van de elektrodiagnose. De ideale vetpercentage van mannen tussen de 17 en 29 jaar is 16%. Bij vrouwen uit dezelfde leeftijdscategorie is de ideale percentage 26%.