5 Redenen waarom een sauna goed is voor je lichaam

  1. Het zorgt voor een goede doorbloeding van je lichaam

Als je 10 tot 20 minuten in de sauna gaat, verhoogt dit je hartslag tot 50-70 procent. Dat betekent dat je dezelfde gezonde voordelen hebt van een kleine work-out. Je aderen gaan openstaan, waardoor je doorbloeding van je weefsels en organen beter wordt.

  1. Gezonde huid dankzij een Sauna

Tip 1 heeft invloed op tip 2, omdat je een beter doorbloeding hebt, wordt er meer bloed naar de huid vervoerd. In je bloed zitten meer voedingsstoffen, waardoor je huid beter gevoed wordt en sneller herstelt. Door een sessie in de sauna gaan ook je poriën open staan. In combinatie met het zweten, zorgt dit ervoor dat je huid van binnen grondig wordt schoon gespoeld. Wanneer je last hebt van jeugdpuistjes dan is de sauna ook echt een aanrader. Het zorgt er namelijk voor dat de jeugdpuistjes sneller verdwijnen.

  1. Beter afweersysteem

Dankzij de hitte van de sauna, maakt je lichaam meer witte bloedcellen aan die ziekten kunnen bestrijden. Door het aanmaken van deze witte bloedcellen helpt het je lichaam preventief tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. De sauna draagt zodoende bij aan je algehele lichamelijke gezondheid.

  1. Sauna voor pijnbestrijding

Door een betere doorbloeding van je lichaam krijg je niet alleen een betere huid, maar zorgt het er ook voor dat je spieren minder stijf worden. Als je spieren minder stijf zijn dan vermindert dat ook eventuele gewrichtspijn. Een sauna helpt ook naar een zware inspanning. Als je een zware inspanning levert dan brokkelt je lichaam spiervezels af. Door een betere doorbloeding maakt je lichaam sneller spiervezels aan, waardoor je eerder herstelt na een intensieve inspanning.

  1. Verbeterde ademhaling

Een sauna zorgt voor een verbeterde ademhaling. Je slijmvliezen worden soepeler; vastzittend slijm raakt los; de doorbloeding van je luchtwegen wordt beter. Je kunt dieper en eenvoudiger ademhalen. Hoe beter je ademhaling, des te gezonder je lichaam is.

Wil je een meer weten over het gebruik van de sauna? Lees dan ‘Zweten in de sauna’ op gezondheidsnet.nl. Als je regelmatig een sauna wilt gaan bezoeken, kun je naar een sauna in de buurt gaan. Bij regelmatig gebruik is het wellicht interessant om je eigen sauna te bouwen. Een kant-en-klaar saunapakket is eenvoudig zelf in elkaar te zetten.