Vind een parfum dat bij je past

Wat de een een lekker luchtje vindt, vindt de ander onwijs stinken. Een luchtje uitzoeken is een heel persoonlijke keuze. Maar hoe vind je een parfum dat je jij lekker vindt ruiken en dat goed bij jou past? Het kan een lastige opgave zijn om tussen de honderden parfums die op de markt zijn een parfum te vinden dat jij graag wilt hebben.

Niet meer dan 5 parfums per keer testen

parfum dat bij je pastJe kent het wel, je staat in de Douglas of Ici Paris klaar om een parfum aan te schaffen. Je gaat dan ook helemaal los met de testexemplaren en de geurstrookjes. Je onthoudt ondertussen goed welk strookje hoort bij welk luchtje zodat je hem makkelijk terug kunt vinden als dat de favoriet blijkt. Na een tijdje testen heb je wel 10 papiertjes in je handen. Maar… ruik je nog iets? De kans is groot dat je bij het 6e parfum al lang niet meer goed ruikt. Je bent helemaal murw geslagen door alle luchten. Als je op zoek gaat naar een parfum is het verstandig om niet meer dan 3 tot 5 luchtjes per keer te ruiken. Na de 5e neem je de geur namelijk niet meer goed op en raak je in de war. Om het parfum te vinden dat het best bij jou past, ruik je dus maximaal 5 luchtjes per keer.

Test op je huid

Als je op jacht gaat naar een nieuw parfum is het slim om het parfum niet op een geurstrookje te testen maar op je eigen huid. Test het ook niet op de pols van bijvoorbeeld een vriendin of je moeder maar test het parfum altijd op je eigen huid. Het kan namelijk zijn dat het parfum heel anders ruikt op de huid van iemand anders of op het papiertje dan dat het bij jezelf ruikt. Dit heeft te maken met je huidtype, de mate van transpiratie en ook je voeding.

Laat het parfum een tijdje intrekken

Als je het luchtje op je eigen huid hebt gesproeid, laat het dan een tijdje intrekken. Als je gelijk aan het luchtje ruikt nadat je hem hebt opgedaan is de geur nog niet vermengd met je huid en kan het een hele andere indruk geven dan dat het daadwerkelijk is. Je kunt bijvoorbeeld op elke arm 2 luchtjes uitproberen en dan verder gaan met shoppen. Ruik er vervolgens op verschillende moment van de dag aan. Hoe ruiken de luchtjes na een half uur? En hoe ruiken ze aan het einde van de dag? Het ene luchtje is sneller vervlogen dan de andere. En een luchtje kan na een uur ook compleet anders ruiken dan dat het deed toen je aan het flesje rook.

 Een parfum en je persoonlijkheid

parfum en persoonlijkheidJe zult zien dat je automatische een luchtje uitzoekt dat past bij je persoonlijkheid. Je kunt het proces ook sturen door te bedenken wat je persoonlijkheid is en wat voor soort parfum daarbij past. Ben je een mysterieus en sensueel type? Dan past een oosters en sterk luchtje vaak bij jou. Een optimistisch spring-in-‘t-veld persoonlijkheid gaat goed samen met een fris, bloemig en fruitig parfum. Je kunt vertellen aan een winkelmedewerker wat voor type je bent en ze zal je dan alvast een aantal opties geven die daar goed bij passen. Dat scheelt gelijk een stuk zoekwerk.

 Bedenk voor welk moment je het parfum gebruikt

Er zit nogal wat verschil in een avondluchtje, een winterluchtje of een zomerluchtje. Nu betekent dit natuurlijk niet dat je een parfum dat bestempeld is als ‘avondparfum’ niet overdag mag dragen maar als je weet op welk moment van de dag of op welk moment in het jaar je het wilt gebruiken dan kan je gerichter op zoek gaan naar een parfum dat bij jou past. Over het algemeen draag je overdag en op je werk een minder zwaar parfum dan als je een avondfeest of etentje hebt. Ook dit kun je aangeven aan de winkelmedewerker en kan zo je zoekgebied verkleinen. Op die manier wordt het voor jou gemakkelijker om de juiste keuze snel te maken.