Superfoods, wat zijn dat eigenlijk?

De mens wilt steeds gezonder gaan leven tegenwoordig. Een extra dosis aan mineralen, antioxidanten en vitaminen is een must voor ze en daarom zijn superfoods op dit moment erg populair. Men beweert dat deze superfoods vol zitten met antioxidanten, vitaminen en mineralen, maar klopt dat wel? Om dit enigszins te bewijzen ga ik drie soorten superfoods bespreken. Dit zijn de gojibessen, açaibessen en rauwe chocolade.

wat zijn superfoods

Gojibessen

Gojibessen komen uit Azië en groeien aan een boksdoorn. De smaak is redelijk gelijk aan een krent, maar dan iets fruitiger. Men beweert dat het besje goed is voor het bestrijden van acne en goed is voor je lever en nieren. Ook wordt er beweert dat de bes goed is voor je libido. Echter is dit allemaal nooit bewezen. Wel is het bewezen dat het besje veel mineralen, antioxidanten en vitaminen bevat.

Açaibessen

AçaibessenAçaibessen groeien in Zuid-Amerika aan de palissadepalmboom. Deze boom ongeveer 20 meter lang en zorgt voor blauwe bessen. Al eeuwen worden açaibessen gebruikt. Sinds de superfoods een opmars hebben gemaakt is het besje pas populair geworden in westerse landen. Men beweert dat het besje goed is voor je gewrichten en overgewicht tegen kan gaan, maar ook dit is nooit bewezen. Wel zijn er onderzoeken verricht met het besje om de werking te achterhalen. Echter zijn deze resultaten met te weinig bewijs uit het onderzoek voortgekomen.

Wel is, net zoals bij de gojibes, bewezen dat deze superfood vol zit met mineralen, antioxidanten en vitaminen en goed te eten is als tussendoortje. Rauwe chocolade blijkt een stuk gezonder te zijn dan chocolade die op de reguliere wijze gemaakt wordt. Het betekent dat de cacaobonen niet gebrand worden voordat de chocolade wordt gefabriceerd. Het is zelfs zó gezond, dat de voordelen in België op de verpakking mogen staan.

Rauwe chocolade

rauwe chocoladeRauwe chocolade blijkt onder andere goed te zijn voor je bloedvaten en de elasticiteit hiervan. Tevens bevat rauwe chocolade meer antioxidanten en chroom dan gebakken chocolade. Ook geldt de regel dat hoe puurder de chocolade is, hoe beter het is voor je gezondheid. Pure chocolade bevat meer antioxidanten dan melkchocolade of chocolade met een lager cacaogehalte. Kortom, als moeder aangeeft dat chocolade niet goed voor je is weten wij wel beter natuurlijk.

Het bewijs is te zwak om de beweringen te geloven. In ieder geval zitten de bessen wel vol met mineralen, antioxidanten en vitaminen. Deze drie stoffen zijn in ieder geval al drie gezonde elementen van de bessen. Echter zijn de bessen wel aardig prijzig, dus zijn alternatieven ook een goede optie. Voedingssupplementen zijn bijvoorbeeld zo’n alternatief. Op deze manier krijg je alsnog veel extra voedingsstoffen in je lichaam binnen. Grote merken zijn bijvoorbeeld Now Foods of Mercola.